Jakon sirup

» Návrat

Jakon je vysoká zelená rastlina, podobná slnečnici, ktorá rastie v juhoamerických Andách. Kvitne malými žltými kvetmi a jeho podzemné časti sú používané v potravinárskom priemysle. Hľuzy sú chrumkavé, bohaté na vodu a majú príjemne sladkú chuť. Plátky hľúz sa sušia, následne sa rozomelú na prášok.

Jakon prášok sa skladá predovšetkým z inulínu (65%) - vlákniny, ktorá je polysacharid. V tenkom čreve nie je absorbovaný priamo do krvi, preto patrí do fruktooligosacharidov, ktoré nemajú za následok zvýšenie hladiny cukru v krvi. Tým sa jakon nemusí metabolizovať, a tak je vhodný aj pre diabetikov.

 

Inulín tiež pôsobí ako prebiotikum (podporuje rast dobrých baktérií v čreve) a zlepšuje vstrebávanie niektorých minerálov (vápnik, horčík, fosfor, železo, meď a zinok) v črevách.

 

Jakon prášok má nasledovné pozitíva:

Tip na recept: Super raňajky

Zmiešajte jakon prášok, chia semená, plody goji a kakaové bôby s konopným mliekom a nechajte aspoň 10 minút odstáť, aby chia semená napučali. Banán nakrájaný na kúsky pridajte do chia zmesi spolu s ovocím alebo iným čerstvým ovocím. Chutné a výživné raňajky sú hotové!!

 

Kúpiť jakon sirup >>