Kokosový cukor

Predtým, než sa rafinovaný biely cukor stal celosvetovo používaným, kokosový cukor bol najčastejšie používané sladidlo v Indonézii a ďalších krajín juhovýchodnej Ázie. Nemal by sa chybne zamieňať pod názvom palmový cukor, pretože tieto termíny sa žiaľ niekedy používajú ako synonymum.

 

Skutočný a pravý kokosový cukor sa vyrába len zo sladkej šťavy kvetov kokosovej palmy (Cocos nucifera), kým palmový cukor sa vyrába zo stromu Palmyra. Možno ho nájsť vo forme sirupu, kryštálov alebo pasty, v závislosti na tom, koľko vody sa odparí v spôsobe dehydratácie.

 

V priebehu procesu odparovania šťava hustne a mení farbu. Prechádza od priesvitnej kvapaliny do tmavo-hnedého hustého sirupu, ktorý sa ďalej dehydratuje, aby sa získal kokosový cukor v granulovanej forme. Jeho chuť sa podobá hnedému trstinového cukru a má mierne podobnú karamelovú chuť.

 

Jedna kokosová palma produkuje v priemere 288 litrov cukru nektáru ročne. Zatiaľ čo bežní poľnohospodári používajú palmy v priebehu celého roka, ekologickí poľnohospodári ich nechávajú odpočinúť aspoň 3-4 mesiace, niektorí dokonca až jeden rok. Je dôležité dobre zmanažovať výrobu kokosového cukru, nakoľko aj kokosový cukor aj kokosové orechy pochádzajú z rovnakého kvetenstva, ak sa s nimi správne zaobchádza. Filipínsky kokosový úrad nariaďuje, že je možné použiť iba polovicu z kvetenstva na výrobu kokosového cukru bez vplyvu na produkciu kokosových orechov.

 

Kokosový cukor má:

  • nízky glykemický index 35,
  • vysoký obsah minerálnych látok (draslík, horčík, zinok a železo),
  • vitamíny B,
  • 16 rôznych aminokyselín.

 

Tip na recept: Sladká kokosová nátierka

  • 1 šálka kokosového oleja
  • 1 polievková lyžica kokosového cukru
  • 2 polievkové lyžice mesquite prášku
  • 1 čajová lyžička vanilkového prášku
  • štipka soli

Najskôr sa musíme presvedčiť, aby bol kokosový olej napoly v roztavenej forme. Ak nie, roztopíme ho tak, že nádobu s kokosovým olejom vložíme do misky s horúcou vodou a počkáme až zmäkne (nie, aby sa úplne roztopil). Potom dáme jednu šálku rozpusteného kokosového oleja do novej misky, pridáme kokosový cukor, Mesquite prášok, vanilkový prášok a soľ.

 

Všetky ingrediencie zmiešajte s lyžicou a použite ako nátierku na chlieb alebo na ako polevu na tortu, na kúsky ovocia, či konzumujte len tak samotnú. Nátierku skladujte v chladničke.

 

Kúpiť kokosový cukor >>

HappyBio.sk Informácie Možnosti platby Možnosti dopravy Kontaktuje nás
 
Mastercard Maestro
Visa Visa Electron
PayPal Diners Club
Tatrapay
 Zasielkovna.sk
 DHL Parcel
Slovenska posta


MATERRA, s.r.o.

Narcisová 22
900 42  Dunajská Lužná
Tel: 00421/903 129 399

info@happybio.sk
Bratislava

IČO: 50149253

DIČ: 2120189731

IČ DPH: SK2120189731

Copyright 2016 - 2019 © HappyBio.sk